viita_extra_1680x315px.jpg

Viita 1949 ekstrat

Kukunor (Petra Ahola) pyrkii taivaaseensa; kuolemattomaksi kirjan kansien väliin. Ikuisesti elämään. Ikuiseen elämään. Mutta kuka auttaa, kun runo itsestä palaa ilmiliekeissä?

Helvetistä poispäin sitä pyrkii? - Joskus kävelemällä suoraan sinne. Tahto taivaaseen vie jalkoja ja ymmärrystä. Lauri Viita ( Tommi Raitolehto) huutaa taivaaseensa: "Kerttu! Nyt minä lähden Pispalaan!" Kilometrit tulisi vain kävellä montakymmentä vuotta taaksepäin!

(13.10.2016 Kaisa Mattila)

 

Romaanissa Moreeni (1950) Viita kuvaa, kuinka sekatyömies Iisakki Nieminen nousee ensimmäisen kerran Pispalanharjulle saha kädessään. Takuumies on saapunut kahville myöntävän vastauksen kanssa - vihdoin. Niemisen perhe on ostanut tontin. On asuttu ahtaasti tehtaan yhteisasunnoissa.

Ensimmäisenä kaadetaan tontilla kasvavat puut, joista rakennetaan hirsitalo. Sitten kaivetaan kannot ylös ja kuoppiin laitetaan omenapuut. Pispalanharju, onko se täynnä kultaa? Lavastajat ovat tehneet kovasti töitä.

Kuvassa: Harjoituslavasteet. Näytelmän Iisakki: Jyrki Mänttäri.

(22.4.2016 Kaisa Mattila)

Maailmankaikkeuden ensimmäinen Lauri Viita -karaoke onnistui hienosti. Parisenkymmentä lausujaa tulkitsi runoilijaa ja olipa joukossa jokunen lauluntekijäkin laulamassa säveltämiään Viita-tekstejä. Laurin esikoispoika Seppo Viita muisteli isäänsä ja TTT:n näyttelijät esittivät Eeva Kontun säveltämiä uusia biisejä Viita 1949 -näytelmästä. Yleisöä oli paikalla hanakasti.

(20.4.2016 Kaisa Mattila)


Kesä. Tänään. Viita 1949 -harjoituksissa lavalla on ahdasta kuin tanssilavoilla Metsäkukkien aikaan. On poski poskea vasten. Kyynärpäät kohotettuina korkeuksiin. On salaisia toiveita: Mentäskö vielä toinenkin kappale kahdestaan. Seitsemäskin...

Kesäyössä polkupyörän päällä hoilottaen horisonttiin: ”Ajetaan kissalla piispan pihaan Sanotaan niin että ajateltiin pitäs muutama lehmäkin olla Ja mentäs samalla naimisiin”

(18.4.2016 Kaisa Mattila)

Liikumme yhä vuodessa 1918. Noin sadan vuoden takana. Yli 30 000 päivän päässä.

Sisaruus. Se on yksi ihmisen eliniän pisimpään kestävistä ihmissuhteista. Ellei tapahdu jotakin suurta sisarukset erottavaa. Siskomme ja veljemme ovat usein olemassa jo, kun synnymme. He näkevät meidän ensimmäisen nukkuvan tai parkuvan kotiintulomme. Jos olemme isosiskoja tai isoveljiä, saamme olla pienempiemme mahtisankareita ja huolehtia heistä. Joskus ihan onnistuneestikin! Kun taas olemme pikkusisaria tai pikkuveljiä, näemme lähellämme jännittävää elämää askeleen edellä omaa kulkuamme. Isompi ehtii jo sinne, minne me olemme vasta vuosien kuluttua menossa. Lauri Viidan isosisko saa Työväentalolla punaisen ristin käsivarteensa. Luvan kulkea missä vain sodan aikana. 
Onko ihmisen mieli kuitenkin liian herkkä tällaiseen tehtävään?

(9.4.2016 Kaisa Mattila)

 

 

Repliikki! Musiikki! Laittakaa rivi järjestykseen! Noin mä sanoisin! Sussiunatkoon!

Tänään Viita 1949 -harjoituksissa pohditaan, millainen tunnelma on ollut työväentalolla, kun punakaartilaisille on jaettu aseet vuonna 1918. On ollut tammikuu. Voimme melkein varmasti tietää jonkinlaisen olosuhteen, kuten sään. Sen että on ollut kylmä. Me emme voi tietää niitä kaikkia tuntoja ja ajatuksia, joita on liikahdellut ihmisissä harmaiden palttoiden ja päähineiden alla. On valittava jokin tunnelma, jokin tunne pirullisen kylmyyden lisäksi. Tällä kertaa sotaan lähdetään uhitellen, mutta musiikki kietoo työväentalon pihalla värjöttelevät hahmot lohduttomaan ennustukseen.

"Nämä tietävät, miten tässä tulee käymään" sanoo ohjaaja Sirkku Peltola.

(6.4.2016 Kaisa Mattila)

Viita 1949 -harjoitukset ovat alkaneet!

Lavalle kärrätään jäätynyt mies. Kansa kääntyy katsomaan. Mikä mies se tuollainen oikein on? Seista tönöttää keskellä arkista elämää asemalaiturilla. Täysin liikkumattomana. Mikäs lääke auttais tähän? Jäätynyt mies, Lauri Viita, täytyy saada heräämään, sillä erittäin tärkeä tilaisuus on alkamassa. Näin Eino Salmelaisen näyttämöllä käynnistyvät Viita 1949 -näytelmän harjoitukset! Kannattiko mies herättää? Se selviää seuraavissa harjoituksissa…

(5.4.2016 Kaisa Mattila)