Lämminveriset liikutti Amerikassa

TulostaTulosta

 

Tampereen Työväen Teatterin Lämminveriset (The Warmbloods) vieraili viime viikolla Yhdysvalloissa, jossa esitys oli osa Nordic Cool 2013 -festivaalilla Washingtonin Kennedy Centerissä.

- Olen käynyt ympäri maailmaa monissa teatteritapahtumissa, mutta missään ennen en ole kokenut tällaista hurmoksellista vastaanottoa, jossa tuhat ihmistä huutaa seisten ”bravo”, käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola suitsuttaa tunnelmiaan onnistuneen reissun jälkeen.

Tampereelta Washingtoniin lähti 34 hengen ryhmä. Peltola kiittelee vuolaasti sekä näyttelijöitä että tekniikkaa, jotka antoivat matkalla ja esityksissä kaikkensa.

- Saan olla ylpeä koko porukasta! Näyttelijät ovat viimeksi puolitoista vuotta sitten olleet yleisön edessä tämän näytelmän kanssa, upea suoritus! Ja meidän tekniikkamme hoiti kaiken loistavasti. En olisi voinut kuvitella, että kaikki onnistuu niin hyvin ja reissu on niin hieno kokemus.

Peltola on vieläkin ihmeissään siitä, kuinka hyvin näytelmä puhutteli amerikkalaisyleisöä. Lämminveriset sai molemmissa esityksissään seisoma-aplodit ja keräsi kehuja niin yleisön kuin kriitikoidenkin tahoilta.

- Saimme aukottoman liikuttuneen vastaanoton. Esitys kommunikoi yllättävän vahvasti amerikkalaisen yleisön kanssa. Sunnuntain esityksessämme vieressäni istui rivillinen ihmisiä, jotka itkivät liikuttuneina, Peltola kuvailee yleisön reaktioita.

- Kyllä sitä lopun elämäänsä elää tästä kokemuksesta! Voi sanoa, että reissu todella kannatti, Peltola summaa omat tunnelmansa.

Suuri teatterisivusto BroadwayWorld.com ylistää Lämminverisiä:
”Featuring a strong ensemble of passionate actors, engaged musicians, and a story that transcends national boundaries, it's ultimately a powerful and engaging theatrical experience.”
- Jennifer Perry, BroadwayWorld.com

The Maryland Theatre Guide kehuu esitystä:
”The Warmblooded is political theatre, straight and simple, done with good spirit and without rancor, in a presentational style that makes its economic arguments resonate right along side its empathetic characters.”
- Robert Michael Oliver, MD Theatre Guide

Washingtinin Nordic Cool 2013 –tapahtuma on kaikkien aikojen suurin pohjoismaista kulttuuria esittelevä festivaali. Esillä on kuukauden ajan, 19.2.-17.3., laaja kirjo pohjoismaista kulttuuria kuten teatteria, tanssia, musiikkia, kirjallisuutta, kuvataidetta ja muotoilua. Lämminveriset on viimeinen osa näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltolan Suomen Hevonen –trilogiasta ja sitä esitettiin TTT:n Suurella näyttämöllä vuosina 2011-2012. Peltolan viimeisin ohjaus Lento sai kantaesityksensä Suurella näyttämöllä viime syksynä. Ohjelmistossa pyörii jo viidettä vuottaan menestystrilogian toinen osa Yksiöön en Äitee ota, joka on ollut TTT:n ohjelmistossa maaliskuusta 2008 lähtien.

Ajankohtainen Kakkonen seurasi Lämminveristen matkaa Amerikkaan. Matkareportaasi nähtiin TV2:lla tiistaina 5.3. ja se on katsottavissa Yle Areenassa maaliskuun ajan: http://areena.yle.fi/tv/1816103