Nuori näyttämö

TulostaTulosta
Uusien näytelmätekstien juhlakatselmus 4.-5.8.2018

Nuori Näyttämö 2016-2018 hankkeen huipentuma on näytelmätekstien katselmus, joka pidetään Tampereen Työväen Teatterissa 4.-5.8.2018.

 
Valtakunnalliseen konseptiin osallistuivat Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Kemin kaupunginteatteri sekä Mikkelin Teatteri ja Varkauden Teatteri. Näissä teattereissa vietettiin 27 nuorten ryhmän voimin paikallisfestivaalit keväällä 2018.
 
Uudet näytelmät ovat Pipsa Longan Tuntemattoman eläimen jäljet, Veikko Nuutisen On isis ja Gunilla Hemmingin Carmina. Lisäksi on suomennettu ruotsalaisen Rasmus Lindbergin kirjoittama Sannas sanna jag, suomennettuna Ainon aito mä. 
TUTUSTU KÄSIOHJELMAAN
 
Näytelmistä toimitetaan antologia Viisi näytelmää Fem pjäser, joka sisältää myös englanninkielisen Nevadaland-tekstin.  Antologia on myynnissä Tampereella Salmelaisen näyttämön ala-aulan lipunmyyntipisteessä. Festivaalihinta 10€.
 
OHJELMA
LAUANTAI 4.8.
Kellariteatteri
klo 11.00 – 12.00 Tuntemattoman eläimen jäljet
Harrastajateatteri Henkireikä, Haukivuori
Käsikirjoitus: Pipsa Lonka
Ohjaaja: Sanna Saloviin
Millaista on kohdata kuoleman outous ja toisaalta jokapäiväisyys? Näytelmä katsoo elämisen suruun kuin luupin läpi ja nostaa eteemme kiteytyneitä hetkiä nuoren tytön elämästä, kun tämä kohtaa ensimmäisen kuolemansa. Kuoleman kohtaaminen aiheuttaa mykistymistä, mutta myös arkisen elämänilon syventymistä.
 
Eino Salmelainen
klo 12:30 – 13:30 On isis
Teatteri Koomaa, Keminmaa
Käsikirjoitus: Veikko Nuutinen
Ohjaus: Hanna Littow
On isis on näytelmä alkavasta vanhemmuudesta. Onko isyys ihana vallankumous vai synkkä elinkautistuomio? Mies pelkää etuoikeutetun elämänsä olevan ohi. Hän alkaa nähdä ympärillään hirviöitä – toisia isiä, joihin on mahdoton samaistua.
 
Kellariteatteri
klo 15:00 – 15:50 Tuntemattoman eläimen jäljet
Kotkan Nuorisoteatteri
Käsikirjoitus: Pipsa Lonka
Ohjaus: Henni Kiri
”Ei maailma mahdu kieleen”
Pipsa Longan näytelmä tarjoaa sydänjuuria ravistavan kauniin kielimaailman esityksen tekijälle ja kokijalle. Kuoleman edessä on vaikeaa löytää sanoja. Esityksessä viipyilemme hetkissä ja haluamme kertoa siitä, kuinka elämän rajallisuus kiinnittää meidät elämän arvoon ja kauneuteen.
 
Eino Salmelainen
klo 17:00 – 18:00 Ainon aito mä
Squad#1, Tampere
Käsikirjoitus: Rasmus Lindberg
Ohjaus: Netta Neva, Janita Sorvamaa
Rasmus Lindbergin käsikirjoittama näytelmä kertoo nuoren tytön traagisen kasvutarinan, jonka karuimpia hetkiä on höystetty huumorilla. Painostavan vapaakirkon jäsenenä ja alkoholisti-isänsä laiminlyömänä Aino ei vaivaudu etsimään valonpilkahdusta. Sitten kuvaan astuu Ainon aito mä.
 
Tampereen ylioppilasteatteri
klo 20:00 – 22:00 Nevadaland (ensi-ilta)
The Nordic countries have co-founded a new nation: Nevadaland. Nevadaland is blooming compared to the rest of the slowly collapsing world, that has become uninhabitable Westland. To make the growth and welfare a status quo Nevadaland has built a wall around it, enclosing itself with the riches of the nature, technology and knowledge. The management has promised to enlarge the nation and help the rest of the world, when the time will be right for it. But will they keep the promise?
Pohjoismainen yhteistyö: Nuori Näyttämö, LÄNK, DUS
Käsikirjoitus: Otto Sandqvist, Felicia Ohly, Agate Øksendal Kaupang
Ohjaus: Topi Marin
 
 
SUNNUNTAI 5.8.2018
Tampereen ylioppilasteatteri
klo 11:00 – 13:00 Nevadaland
 
Eino Salmelainen
Tapiolan musiikkilukio, Espoo
klo 14:00 – 16:00 Carmina
Käsikirjoitus: Gunilla Hemming
Ohjaus: Anna Marin, Tuula Tikkanen, Jari Huvila, Aleksi Ojala
Carmina kertoo tarinan nuoresta naisesta tehokkuutta ja menestystä ihannoivassa ajassa, jossa nuorten on edettävä yksin ja kyynärpäitä käyttäen. Carmina on myös tarina yksinäisyydestä, oman paikan ja merkityksen etsimisestä sekä kuplan puhkeamisesta.
 
Klo 16:00 –17:30
Murros-foorumi ja festivaalin päätös, TTT, Klubi
Mitä nuoret tahtovat teatterista? Millaista teatteria nuorten mielestä kannattaa tehdä? Millainen teatteri puhuttelee, on arvokasta? Mikä on teatterin muoto ja tarkoitus? Miten teatteri pysyy hengissä? Pitääkö pysyä hengissä?

Murros-foorumiin osallistuu 5–6 aktiivista teatterinuorta, jotka parin päivän ajan pohtivat erilaisista näkökulmista teatteritaiteen tulevaisuutta. Nuorten työskentelyä fasilitoi teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkku. Työpajamainen työskentely päättyy nuorten laatimiin teatteriteesien julkaisemiseen Tampereen Työväen Teatterin Klubin keskustelutilaisuudessa. Teesit annetaan tiedoksi kaikille Suomen ammattiteattereiden johtajille. Työskentelyn fasilitoi graafisesti Raquel Benmergui, jonka piirtämä esitys on nähtävillä TTT:n isossa aulassa teatterikesän ajan.
Tervetuloa!
 
Lipunmyynti:
Ennakkovaraukset paivi@tnl.fi
Lauantai 4.8.
Eino Salmelainen klo 10-17 / Tampereen Ylioppilasteatteri klo 18-20
Sunnuntai 5.8.
Tampereen Ylioppilasteatteri klo 10-11 / Eino Salmelainen klo 12-14
 
Liput kaikkiin esityksiin 10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Info:
tuottaja Rosilo Inke 040 560 8607 nn@tnl.fi
Tuottaja Vuorinen Päivi 044 536 1234 paivi@tnl.fi