OTSO KAUTTO TEATTERINJOHTAJAKSI TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERIIN

TulostaTulosta

Mediatiedote 2.2.2018

OTSO KAUTTO TEATTERINJOHTAJAKSI TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERIIN

Tampereen Työväen Teatterin teatterinjohtajaksi on valittu 1.1.2019 alkaen teatteriohjaaja, kirjailija ja teatterinjohtaja Otso Kautto. Kautto työskentelee teatterissa jo 1.2.2018 alkaen erityistehtävissä ja viimeistelee samanaikaisesti väitöskirjaansa rituaaleista Teatterikorkeakouluun. Teatterinjohtajan sopimus on toistaiseksi voimassa oleva ja se sisältää sekä toimitusjohtajan että taiteellisen johtajan tehtävät. Teatterin nykyinen johtaja Maarit Pyökäri jää eläkkeelle 1.9.2018.

”Olen saanut tältä alalta paljon, nyt on aika käyttää kaikkea opittua muiden hyväksi. Se on ihan normaalia aikuistumista”, toteaa Suomen kolmanneksi suurimman teatterin johtotehtäviin siirtyvä Otso Kautto.

Hän aloittaa jo nyt uuden ohjelmiston ja tulevan toiminnan suunnittelun. ”Tavoitteena on löytää ne keinot joilla paras mahdollinen taiteellinen laatu kohtaa katsojan. On pohdittava, miten ohjelmisto saadaan entistä paremmin palvelemaan tekijöiden taitoa, intohimoa ja kehittymistä ja sitä, miten tunnistamme ne aiheet joiden äärelle katsoja juuri nyt kaipaa. Paras taide on myös hyvää viihdettä ja parhaalla viihteellä on taiteellista arvoa. Sama pätee naurun ja vakavuuden, kevyen ja syvän vastakkainasetteluun”, hän avaa taiteellisen suunnittelutyönsä periaatteita.

Kauton visioissa TTT voi rohkeasti hakea innoitusta kansainväliseltä teatterikentältä. ”Kunnianhimossa ei ole mitään pahaa. TTT:llä on materiaaliset ja henkiset edellytykset nousta eurooppalaisen kärkitason teatteriksi. Ja tämä ei ole millään tavalla ristiriidassa sen kanssa, että paikallisesta katsojasta pidetään huolta.”

Hän korostaa paitsi vahvan ensemblen voimaa myös yhteistyön kehittämistä niin kansallisten kuin kansainvälisten ryhmien sekä alueen taideoppilaitosten kanssa. ”Samalla TTT ottaa vastuuta tämän pitkään kaivatun uudistuksen kehittämisestä toimivaksi malliksi, josta hyötyvät sekä teatterilaitos, ryhmät että ennen kaikkea katsojat. Ehdotettu VOS-leikkaus TTT:n kohdalla osuu pahiten freelancereihin, lisäksi se tekisi tällaisen yhteistyömallin työstämisen mahdottomaksi. Käytännössä uudistus estäisi sen mihin uudistus tähtää. Itse lähden suunnitelmissa siitä, että leikkaukset eivät toteudu.”

Hallituksen puheenjohtaja Kai Hintsanen kertoo, että Otso Kauton valintaa puolsi paitsi pitkä kokemus ja merkittävä kansallinen ja kansainvälinen teatteriura, myös laaja-alainen näkemys teatterikentästä, vahvuudet henkilöstöjohtajana sekä kyky johtaa teatteria uudistavalla otteella. ”Otso Kauton erityisiä vahvuuksia ovat näkemyksellisyys sekä TTT:n että laajemmin teatteri- ja kulttuuripolitiikan tulevaisuuden suuntaviivoista”, Hintsanen avaa valinnan perusteita. ”Uskomme, että Otso Kauton johdolla TTT on paitsi edelleen yksi merkittävimmistä näyttämöistä Suomessa, myös etulinjassa uusien avausten suhteen."

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
tiedottaja Sari Andersson, 050 5969 069, sari.andersson@ttt-teatteri.fi

Otso Kauton henkilökuva ePressin kuvapankissa 

OTSO KAUTON TAUSTAA

Otso Kautto (s. 1962) on monipuolinen teatterintekijä, jolla on kokemusta niin laitosteatterista, pienryhmistä kuin kansainväliseltä teatterikentältä. Hän on vuonna 1985 perustetun kiertävän teatteriryhmän Quo Vadis perustajajäsen, toiminut teatterinjohtajana Teatteri Pienessä Suomessa, työskennellyt ohjaajakiinnityksellä Kouvolassa ja Kuopiossa sekä vakinaisena vierailijana Suomen Kansallisteatterissa. Freelancer-ohjaajana hän on työskennellyt vuodesta 1994. Teatteriohjauksia on kertynyt kaikkiaan yli 80.

Kauton kansainväliset vierailut ulottuvat Euroopan, Etelä-Amerikan ja Venäjän teatterifestivaaleilta yhteistuotantoihin Pariisissa, Madridissa ja Zakopanessa.

Kautto on työskennellyt paljon myös Tampereella. Hän on ohjannut TTT:lle ensi kerran 1990-luvulla ja uusimpia ohjauksia TTT:lle ovat Yöllisen koiran merkillinen tapaus (2014) ja edelleen ohjelmistossa olevan komedian Luulosairas (2017). Hän on ohjannut myös Nätylle. Kautto toimi Tampereen Teatterikesän taiteellisessa johtoryhmässä 1995-1998 ja on vieraillut toistuvasti Teatterikesässä muun muassa Kansallisteatteriin ohjaamallaan näytelmällä Angels in America.

Ohjaustöiden lisäksi Kautto on kirjoittanut ja kääntänyt näytelmiä sekä julkaissut romaanin Matka Mundakaan (2003), joka oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hänet on palkittu Ida Ahlberg-mitalilla, Nuoren taiteen Suomi-palkinnolla ja Olavi Veistäjä -palkinnolla. Kautto on entinen maajoukkuetason uimari.